13.DECEMBER ★

 

Kære læsere.

Jeg vil starte med at ønske jer alle en rigtig glædelig 13′december idag! <3

SANTA LUCIA

Jeg har lavet lidt research på hvor stammer Lucia’Optogene fra, og hvorfor holder vi dem idag?

Og jeg fandt noget der syntes for mig, at give god mening, og som er spændende læsning om Lucia.

 

 

 

 

HISTORIEN OM LUCIA’OPTOGENE:

“Det skulle efter sigende være håndværkere fra det tyske Rhinland, der sidst i 1600 santa lucia luciaoptog luciasangen tallet ,tog skikken med til Skandinavien.
På det tidspunkt var 13. december årets korteste dag, det ændrede sig i år 1753 med indførelsen af den Gregorianske kalender, hvor man fjernede 11 dage, derefter blev den 21. den korteste.

Der er mange svenske myter om natten til den 13. december. Det var en lang mørk nat, og det var en nat, hvor nogle folk var bange for trolde jætter, varulve m.m. Men i det katolske Sverige blev den 13.december også starten på julefasten.
Det fortælles, at her fik man den fine hvide Lucia til at bringe festlige retter ind til herskaberne på de store herregårde og godser, for der skulle spises godt inden fasten, og da Lucia ikke kunne bære både maden og lys, fik man lavet en krone med lys i, der kunne lyse op, når hun gik i de lange gange.

Første gang man nævner Luciaoptog i Sverige på skrift, var i år 1764, hvor Lucia var en dreng, også det første billede af en Lucia i Sverige fra år 1864 viser, at Lucia var en dreng.

I begyndelsen af 1900 tallet var den kendte svenske sangskriver Gunnar Wennerberg (han skrev Gluntarne) i Italien, hvor han hørte en skøn sang, der handler om en smuk fiskeri havn ved Neapel. I år 1920 satte han ny tekst til og Lucia sangen, som vi kender den blev sunget for første gang i Sverige.

De moderne Lucia skikke startede i år 1927 i Stockholm og men nu var Lucia blevet en pige.

I Danmark så man de første Lucia brude i begyndelsen af 1950erne. Luciatraditionerne er som mange andre traditioner en blanding af helt forskellige hedenske skikke samt fra den katolske og protestantiske religion”.

 

Historien er lånt fra siden jeg fandt hvor i også der kan læse nærmere om Lucia’sangene samt historien om hvem Lucia var 🙂

Læs det hele her:
 https://www.duda.dk/Grundfag/Kristendom/Jul/lucia-optog/lucia-optog.html

 

Hav en rigtig god Lucia dag allesammen.

Hugs’Kiss Mie ♥

14.DECEMBER★
12.DECEMBER★

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *